ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO 2017/18

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2017/18 rozpocznie się Mszą Św. o godz. 10:00 w kościele St. Matthias 9 czerwca 2018. Po mszy, w audytorium odbędzie się  akademia, podczas której zostaną wręczone nagrody, następnie część artystyczna przygotowana przez uczniów. Na koniec nastąpi rozdanie świadectw w klasach.

W kościele uczniowie przebywają pod opieką swoich rodziców, w audytorium uczniowie siadają klasami z wychowawcami.

Certyfikaty – uwaga!

KOMUNIKAT O EGZAMINACH

Ważne informacje związane z egzaminem certyfikatowym w dniu 19 maja!

Prosimy o zabranie ze sobą dowodu tożsamości – dokumentu, który uczestnik podał w zgłoszeniu.

Miejsce egzaminu
Ośrodek Egzaminacyjny Centrali Polskich Szkół Dokształcających
150 Dupont Street
Brooklyn, NY 11222

Do egzaminu przystępuje 147 osób.

W związku z zapewnieniem Państwu jak najlepszych warunków do pisania egzaminu z języka polskiego w dniu 19 maja, dokonaliśmy podziału uczestników egzaminu na dwie grupy.

19 maja – egzamin pisemny:

Grupa I

– dzieci i młodzież B1

– dzieci i młodzież B2

Grupa II

– dorośli B1

– dorośli B2

– dorośli C1

Grupa I (dz i mł B1 B2)

Rejestracja od godz 8.30am do 9.30am

Egzamin rozpocznie się o godz 10.00am

 1) B1 Dz i Mł

– RS: 10.00-10.30 (30 min)

– RT + PG: 10.40-11.40 (60 min.)

– P: 11.50-12.50 (60  min)

2) B2 Dz i Mł

– RS: 10.00-10.30 (30 min)

– RT: 10.40-11.40 (60 min)

– PG: 11.50-12.50 (60 min)

– P: 13.00-14.30 (90 min)

Grupa II (Dorośli B1 B2 C1)

Rejestracja od godz 14.00pm – 15.00pm

Egzamin rozpocznie się o godz 15.30pm

1) B1 dorośli

– RS: 15.30-15.55 (25 min)

– RT: 16.05-16.50 (45 min)

– PG: 17.00-17.45 (45 min)

– P: 17.50-19.05 (75 min)

2) B2-C1 dorośli

– RS: 15.30-16.00 (30 min)

– RT: 16.10-17.10 (60 min)

– PG: 17.20-18.20 (60 min)

– P: 18.40-20.10 (90 min).

Listy na egzamin ustny w dniu 20 maja zostaną rozwieszone w sobotę 19 maja po egzaminie pisemnym. 

Godzina rozpoczęcia egzaminu ustnego jest w trakcie ustalania. Szczegóły podamy wkrótce.

Informacje o egzaminie, listy uczestników znajdują się także na stronie Centrali:

www.centralapolskichszkol.org

ZAPROSZENIE NA DZIEŃ MATKI

Nasze Kochane Mamy zapraszamy na akademię z okazji dnia Matki, która odbędzie się dnia 12 maja 2018 od godz. 12:30 w audytorium szkoły.

Program:

  • Powitanie, poczęstunek, ogłoszenia
  • Podziękowania dla Komitetu Rodzicielskiego
  • Program artystyczny z okazji Dnia Matki
  • Rozwiązanie konkursów szkolnych – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród

EGZAMIN CERTYFIKATOWY

Informacje o egzaminie certyfikatowym z języka polskiego:

19 maja – egzamin pisemny
Rejestracja od godz 9.30am do 11.00am

Rozpoczęcie egzaminu o godz 11.30am

Prosimy o zabranie ze sobą dowodu tożsamości – dokumentu, który uczestnik podał w zgłoszeniu.

20 maja- egzamin ustny– dokładne godziny podamy w sobotę 19 maja

Miejsce egzaminu
Ośrodek Egzaminacyjny Centrali Polskich Szkół Dokształcających
150 Dupont Street
Brooklyn, NY 11222

DZIEŃ DWUJĘZYCZNOŚCI

Centrala Polskich Szkół Dokształcających oraz Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli Stowarzyszenia Wspólnota Polska w Ostródzie serdecznie zaprasza  całą społeczność polonijną na Przystanek Dwujęzyczność, który odbędzie się 20 maja w godz.12.00 – 17.00, w Centrum Polsko-Słowiańskim w Nowym Jorku. W programie wspaniałe atrakcje w postaci gier integracyjno-edukacyjnych, zabaw rodzinnych oraz konkursów. Będzie to także okazja do skorzystania z bezpłatnych, całodniowych
konsultacji z logopedą i psychologiem, specjalizującymi się w dwujęzyczności oraz do wzięcia udziału w warsztatach dla rodziców.

Będzie ciekawie, wesoło i dwujęzycznie!

Zapraszamy polonijne dzieci do udziału w “Talent show”.

przystanek dwujezycznosc

POMNIK KATYŃSKI

Centrala Polskich Szkol Dokształcających  organizuje muzyczno – poetycką patriotyczną wieczornice pod pomnikiem Katyńskim w Jersey City, NJ w piątek 11 maja o godz. 19:00, Exchange Place, Jersey City, NJ.

Fundacja Kościuszkowska organizuje pikietę przed City Hall w Jersey City – 12 maja o 13:00

Pikieta pod pomnikiem  13 maja o 15:00 –. Organizuje The Platta Law Firm. Przejazd autobusem – Ridgewood – Fresh Pond Road/Metropolitan Avenue (TD Bank parking) o 14:00

Do pomnika można dojechać również  pociągiem z 34 Street – Penn Station do Jersey City – pociągi kursują co 10-15 minut.

REKOLEKCJE KOMUNIJNE – 14 kwietnia 2018

Przypominamy, że w sobotę 14 kwietnia 2018 r. odbędą sie drugie rekolekcje komunijne dla dzieci, które przystępują w tym roku szkolnym do sakramentów spowiedzi i komunii świętej.

Rekolekcje odbędą się w godzinach od 10:00 do 14:00. Dziecku musi towarzyszyć jeden z rodziców.  Rekolekcje są obowiązkowe.

Klasy 2a i 2b nie mają w tym dniu religii o 9:00 oraz lekcji w polskiej szkole – dzieci uczestniczą w rekolekcjach.

Pozostali uczniowie z tych klas, którzy nie przystępują w tym roku do komunii, ponieważ przystąpili w roku ubiegłym lub przystąpią w przyszłym (‘19) – mają dzień wolny.

Religia dla klasy I-szej odbędzie się normalnie wg planu.